NK Wielrennen komt thuis op de Brabantse Wal

De Brabantse Wal – waar niet alleen vaderlandse maar ook wielergeschiedenis is geschreven - ontvangt deze zomer het Nederlands Kampioenschap wielrennen. Begonnen wordt met het NK Tijdrijden op woensdag 27 juni. Bergen op Zoom is dan de locatie, waar alle Nederlandse wielerfans de toppers tegen de klok aan het werk kunnen zien. Nederland herbergt momenteel de wereldkampioenen tijdrijden bij de mannen (Tom Dumoulin), bij de vrouwen (Annemiek van Vleuten) en de Europees kampioene tijdrijden (Ellen van Dijk). Brabantse specialisten als Stef Clement, Lars Boom en Jos van Emden zullen normaal ook op gebrand zijn op een goed resultaat dichtbij huis.

Wegwedstrijden

Alle wegwedstrijden starten in Nispen. De renners rijden via Kruisland, Steenbergen, Moerstraten, Heerle en Heimolen naar Woensdrecht, waar na 45 kilometer koers begonnen wordt aan een plaatselijke ronde van elf kilometer, waarop de finale wordt verreden. De finishlijn is getrokken op de Scheldeweg in Hoogerheide, een oplopende aankomstlocatie, die bekend is van de Grote Prijs Adrie van der Poel, de jaarlijkse finale van de wereldbekerwedstrijd veldrijden. Variatie is het toverwoord, want brede wegen wisselen af met smalle passages door dorpen. Klinkers, kinderkopjes en asfalt vormen de ondergrond van deze titelstrijd. Behalve de Scheldeweg is ook de Rijzendeweg in Woensdrecht een mogelijke scherprechter, waar aanvallers nog eens ten strijde kunnen trekken.

NK Tijdrit

De tijdrit start bij de Gevangenpoort in Bergen op Zoom. De renners verlaten het centrum om via de Antwerpseweg, Olympialaan en Huijbergsebaan richting Wouwse Plantage koers te zetten en na een lus op grotendeels dezelfde wegen koers te zetten richting de Grote Markt in Bergen op Zoom, waar de finishlijn getrokken wordt. De vele categorieën rijden uiteraard verschillende afstanden, maar de mannen zullen de bewuste lus van 26,5 kilometer twee keer moeten afleggen. Het parcours is licht glooiend, maar boven de 25 hoogtemeters komt het nooit. De route is deels beschut door de bossen, maar op een open stuk in de polder kan de wind ook vrij spel krijgen. Ideaal dus voor de mannen en vrouwen die een hoge snelheid kunnen ontwikkelen. Alleen in Bergen op Zoom zelf wordt ook om stuurmanskunst gevraagd. Daar krijgen de renner bovendien een strook met kasseien voorgeschoteld.

Download hier de bestanden:

NK Toertocht

Klik op de link voor een online weergave